ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

 

 

    Mehmetçik Afgan çocuklara Türkçe öğretiyor

 

    ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Levent Çolak, komutanlık tarafından yürütülen meslek kazandırma kurslarından mezun olanlara komutanlık tarafından çıkılan ihalelerde, ihaleyi kazanan firmaların çalıştırma zorunluluğu getirdiklerini ifade ederek, "Kızları normalde aileleri dışarı bile bırakmıyor. Ancak, Türkler eğitiyor diye meslek kazandırma kurslarına gönderiyorlar'' dedi.

 

          11.02.2010'da www.anamurunsesi.com yazdı.


        Mehmetçik Afgan çocuklara Türkçe öğretiyor

 

    ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Levent Çolak, komutanlık tarafından yürütülen meslek kazandırma kurslarından mezun olanlara komutanlık tarafından çıkılan ihalelerde, ihaleyi kazanan firmaların çalıştırma zorunluluğu getirdiklerini ifade ederek, "Kızları normalde aileleri dışarı bile bırakmıyor. Ancak, Türkler eğitiyor diye meslek kazandırma kurslarına gönderiyorlar'' dedi.

 

    Genelkurmay Başkanlığı'nın Afganistan'ın başkenti Kabil'e düzenlediği basın turunun ikinci gününde Kabil Askeri Lisesi, Kabil Bölge Komutanlığı meslek kazandırma kursları, Türk-Afgan Dostluk Dikimevi, Atatürk Asker Hastanesi, Afgan Türkçe dershanesi ile Afgan polisine verilen eğitim hakkında bilgi verildi. İlk olarak basın turuna katılan gazetecilere Kabil Askeri Lisesi tanıtıldı. Toplam 11 Türk askerinin görev yaptığı askeri okulda, Türk ordusu, askeri okulun eğitim ve öğretim sisteminin iyileştirilmesine, modern sistemlerin yerleştirilmesine yardımcı olmak, askeri lise öğrencilerinin askerlik mesleğinin değerlerine uygun yetişmesine destek veriyor.

 

    Öğrenim süresi üç yıl olan askeri lisede toplam 811 öğrenci eğitim görüyor. Öğretim Başkanlığı'nı destekleyen ve eğitim-öğretim faaliyetlerine katılan Türk danışman ve öğretmen ekibi, haftada 42 saat derse giriyor. Halen bir bölümü devam etmekte olan Kabil Askeri Lisesi inşası projesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) işbirliği ile Türk inşaat firmalarına yaptırılıyor. Projenin 21 Mart 2010 tarihinde tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında 26 bina ve tesis yıkılarak yerine 18 bina ve tesis inşa edilirken, 7 bina ve tesiste ise tadilat yapıldı. İnşaat kısmının toplam maliyeti 8.7 milyon ABD doları olan projede Türkiye bugüne kadar 3.9 milyon dolarlık malzeme ve teçhizat yardımında bulundu.

 

    Kabil Askeri Lisesi girişinde bulunan iki kulenin de İstanbul'daki Kuleli Askeri Lisesi'nden esinlenerek inşa edildiği bildirildi.

 

        MESLEK KAZANDIRMA KURSLARI

 

    Kabil Bölge Komutanlığı, Kabil'in birçok yerinde Türkçe dil kursu, bilgisayar, halıcılık, dikiş, nakış ve marangozluk gibi kurslar açarak Afgan gençlerinin eğitiminde önemli rol üstleniyor. Komutanlık, sorumluluk bölgesi olan Kabil genelinde 14 noktada 42 meslek kazandırma kursu açarak, 2007 yılından bugüne kadar toplam bin 306 Afgan gencine eğitim verdi. Kurslarda başarılı olan 50 öğrenci, masrafları Kabil Bölge Komutanlığı tarafından karşılanmak üzere 15 gün süreyle Türkiye'ye kültür gezisine gönderiliyor.

 

    Basın mensuplarına meslek kazandırma kursları hakkında bilgi veren ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Levent Çolak, komutanlık tarafından çıkılan ihalelerde, ihale oranına göre bir madde koyarak, ihaleyi kazanan firmaların kurs mezunlarını çalıştırma zorunluluğu getirdiklerini bildirdi. Türk kuvvetlerine yardımcı olan tercümanların çoğunun bu kurslardan mezun olduklarını belirten Tuğgeneral Çolak, "Kızları normalde aileleri dışarı bile bırakmıyor. Ancak, Türkler eğitiyor diye meslek kazandırma kurslarına gönderiyorlar" diye konuştu.

 

        TÜRK-AFGAN DOSTLUK DİKİMEVİ

 

    Kabil'deki Türk-Afgan Dostluk Dikimevi de basın mensupları tarafından gezildi. Makine ve teçhizatları Genelkurmay Başkanlığı tarafından karşılanan dikimevine 156 makina ve yedek parçası, 70 bin minyatür Afganistan bayrağı, toplam 15 bin metre kumaş ve teferruatı, beş bin kilogram iplik ve iş elbisesi Türkiye tarafından hibe edildi.

 

    Türkiye'nin yaptığı yardımların toplam maliyeti 859 bin ABD dolarını bulurken, Türkiye'nin 2010 yılı içinde de 100 elektrikli dikiş makinası ve yedi bin metre kumaşı hibe etmesi planlanıyor.

 

    Dikimevinde yaklaşık 250 kadın işçi 60 ABD doları aylık ücretle çalışıyor.

 

       ATATÜRK ASKERİ HASTANESİ

 

    Doğan Kışlası içindeki Atatürk Askeri Hastanesi'nde haftada ortalama bin 300 hastaya sağlık hizmeti veriliyor. Sağlık hizmeti sunulan hastaların büyük çoğunluğunu Afgan kadın ve çocuklar oluştururken, hastanede birçok cerrahi müdahalenin yanı sıra ileri tetkik istenen konularda da hastalar ambulans uçak ile Türkiye'ye sevk edilebiliyor. Hastanede dokuz sağlık görevlisi, beş hemşire ve iki Afgan doktor görev yapıyor. Hastane girişinde Türk askeri üniforması ile basın mensuplarını karşılayan 5 yaşındaki Afgan Numan Rahman ise, basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Asker selamı veren Numan, komutanlar ve basın mensupları ile fotoğraf çektirdi.

 

       AFGAN ÇOCUKLAR TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

 

    Kabil'deki Türkiye'ye ait Doğan Kışlası'nın da bulunduğu mahallede yaşayan Afgan çocuklara Türkçe konuşma, okuma ve yazma da öğretiliyor. Doğan Kışlası içerisindeki dershanede, yaşları 8 ila 13 arasındaki 8'i kız toplam 38 öğrenciye Türk askerler tarafından Türkçe eğitimi veriliyor.

 

    Öğrenciler, basın mensuplarının ziyareti sırasında okulda öğrendikleri İstiklal Marşı'nı ve bazı Türkçe şarkıları söylediler.

 

    Doğan Kışlası'nda ayrıca, Afganistan güvenlik güçlerinin eğitimine destek sağlamak amacıyla Türk askerleri tarafından 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren eğitim verilmeye başlandı. Bu kapsamda Afgan polisine personelin kendini savunması, eskort eğitimi, tesis korunması, gece görüş eğitimi ve el yapımı patlayıcılarla mücadele eğitimi veriliyor. Eğitim programının sonunda 20'şer kişilik gruplar halinde toplam 650 Afgan polisine eğitim verilmiş olacak.

 

MUAMMER TAN
http://www.netgazete.com/ KABİL -İHA

   _________________________________________________________________________________________________

 

"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
ANAMUR'UN SESİ

   

Başadön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]