ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  Şehr-i Ramazan başladı...

İslam dininin en önemli farz ibadetlerinden olan oruç ayı başlıyor.

Ramazan ayı başlıyor. Ramazan ayının ilk ve ikinci teravih namazı kılınıyor. İlk sahura kalkılıyor...

Ağustos ayına denk gelen ramazanda, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşıyor. Ramazan ayında oruçlu geçen süre Ankara'da 15 saat 48 dakika, İstanbul'da 15 saat 56 dakika, İzmir'de 15 saat 37 dakika, Hakkari'de 15 saat 32 dakika, Çanakkale'de ise 15 saat 49 dakika olacak...

  01.08.2011'da www.anamurunsesi.com yazdı.


  Ayların Sultanı Şehr-i Ramazan Başladı

Ramazan ayının ilk teravih namazı bu gece yani 31 Temmuz'u 1 Ağustosa bağlayan akşamda kılınacak. Teravih ramazandan bir gün önce arife akşamında başlıyor ve bayramdan bir gün önceki akşamda da sona eriyor. İlk sahurda bu akşam ilk teravih namazı ile başlıyor.

İlk ve ikinci iftar yapıldı... Ağustos ayına denk gelen ramazanda, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşıyor. Ramazan ayında oruçlu geçen süre Ankara'da 15 saat 50 dakika, İstanbul'da 15 saat 57 dakika, İzmir'de 15 saat 40 dakika, Hakkari'de 15 saat 36 dakika, Çanakkale'de ise 15 saat 52 dakika olacak.

Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak. Sabah Namazını kılma vakti ise daha sonra girecek. İmsakda okunan Ezan'la birlikte oruç tutacaklar yeme ve içmeye son verecek ve Oruç'a niyet edecekler.

Müftülükler, Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlayacak. Programlar, Ramazan ayı boyunca camilerde icra edilecek.

Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezleri öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin bu camilerde vaaz vermeleri de sağlanacak. Genelde camilerin bir çoğunda vaaz hatipleri de bulunuyor. Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek. Bu konuda geçmiş yıllarda ufak yefek şikayetler geldiği biliniyor.

Mahalli ve ulusal basının görsel ve yazılı kısmında Ramazan dolayısıyla bazı düzenlemeler yapıldı.B azı kanallar Ramazan'a özel yayının yanısıra iftar programları da yayımlayacaklar.

Ramazan ayının ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde ve yayla turizminin yoğun olduğu yerlerde, teravih namazının kılınması, vaaz ve irşat hizmetlerinin sunulması konusunda gerekli tedbirler alınacak.

Turizm bölgelerinde sahil sitelerinin bulunduğu mahallelerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde bu vatandaşların ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkânlar ölçüsünde namaz kılınabilecek, çocuklara yönelik yaz Kur'an kursları düzenlenebilecek çadır yani mobil mescitlerin kurulması da gündemde. Bazı yörelerde ise vatandaşlar kadrolu ima-hatipleri olmadığı için Ramazan'a özel ibadetlerini yapabilmek amacıyla hoca tutma geleneğini de sürdürüyorlar.

Mahalli imkânlar dahilinde oluşturulacak çadır mescitler için mülki amirlerden onay alınacak. Çadır mescitlerde mevcut görevliler arasından mülki amirin onayıyla geçici görevlendirme yapılacak.

Cami ve minare hoparlörlerinin ses düzeni, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanmış olacak.

İmam hatipler, namaz kıldırırken tadil-i erkan'a mutlaka riayet edecekler. Bazı camilerde Hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılacak, bu uygulama cemaate daha önceden duyurulacak. Hızlı namaz kıldıran imam istenmediği de biliniyor.

Ramazan süresince zaruri haller dışında hiçbir din görevlisine izin verilmeyecek. Görevli bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilmeyen camilerde, din hizmetleri emekli personel ya da imam hatiplik yeter belgesi almış olanlara öncelik vermek şartıyla ehil kişiler tarafından yürütülecek. İmkânlar dahilinde görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmayacak.

Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak kaydıyla il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesi sabah namazına kadar açık kalacak. Müslümanların huzur içinde Kadir Gecelerini eda etmeleri sağlanacak.

Bu yılda Mahya konulacak camiler ve mahyada yer alacak yazı metinleri Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek. Ramazan boyunca kandiller iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek. Ramazan ayı boyunca camilerin minare ışıkları da yakılacak.

Camilerde kadınlara geniş, aydınlık ve sağlıklı mekânlar ayrılması için çalışmalar yapılacak ve tedbirler alınacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilecek. Camide yaşının gereği davranışlar sergileyen, dikkat dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine, onları camiye ısındıracak şekilde yumuşak, sevecen ve hoşgörülü davranılarak onların da camiye alışmaları sağlanacak.

Ramazan öncesinde camilerin, şadırvan ve tuvaletlerin temizliği ve bakımları yapılacak. Elektrik ve ısıtma ile ses cihazları elden geçirilecek, camiler havalandırılacak ve klimalar ve vantilatörler cemaati rahatsız etmeyecek ve serinletebilecek şekilde çalıştırılacak.

Din görevlileri Ramazan boyunca hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ile yurt ve yuvaları ziyaret edecek, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerle ilgilenecek. Maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayacak, ihtiyaç sahiplerinin katıldığı iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılamak suretiyle Ramazan'ın manevi bereketinden herkesin istifade etmesi sağlanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, önümüzdeki Ramazan ayı için fitre miktarını da belirlemiş bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, önümüzdeki Ramazan ayında fitre miktarını 7.50 lira olarak belirledi. Ülkenin sosyo–ekonomik durumu ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulunduran Din İşleri Yüksek Kurulu 2011 yılı Ramazan ayından 2012 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar en düşük sadaka-i fıtır miktarı 7,5 lira olarak tespit etti. Sadaka-i fıtr (fitre) miktarı için müftülükler, ayrıca bir miktar belirlemeyecek.

Sigara kokan imam istemiyorum! Tıklayınız

HABERLERİMİZ TOPLAM

DEFA OKUNMUŞTUR...

_____________________________________________________________________________

 

"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
ANAMUR'UN SESİ

   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]