ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ANAMUR
Tarihçe
Coğrafi Durum
    - Türkiye Haritasında
      Anamur'un Yeri
    - Dağları
    - Ova
    - Deniz
    - Akarsular
    - İklim
Yönetim
Turizm ve Tarım

 

ANAMUR'UN AKARSULARI


Sultansuyu ve Anamur (Dragon-Kocaçay) ilçenin iki önemli akarsuyudur. Anamur(Çorak) ovası topraklarını batıda tam orta yerinden Sultansuyu, doğusunda yine ovanın tam ortasından Anamur Çayı (Dragon) denize doğru dimdik akarak keser.

 

Sultansuyunda yazın su nerdeyse yok olur. Sultansuyu çayı Karaçukur köyü ile Sarıdana köyünün arasında kalan Karaçukur deresi ile Korucuk köyü deresi, Adı astım mağarasına da verilmiş olan Köşekbükü deresi, Değirmen deresi, Kumlu Geçit deresi ve Çiçek deresi gibi bir çok dereninsularını kış aylarında denize aktaran çayın adıdır.
 

Anamur (Kocaçay-Dragonda) çayı ise serin sularını Akdeniz’e dökmeye devam eder. Koçacay da irili ufaklı bir çok derenin suyunu alır. En önemli kolu ise Alaköprü’de kendisine katılan Güneybakşiş köyünün içinden akıp gelen Gökçesu çayıdır.

 

Anamur’da önemli bir göl yoktur. 40-50 yıl öncesinde Sultansuyu ağzında Balık Lavı gölü, Yarlağan gölü vardı. Anamur çayının doğu kısmında Kıbrıslı gölü, bugünkü iskele mahallesinin yer aldığı bölümde ise İskele gölü de denilen Kara göl yer alırdı. Ovanın ve çayların ıslahı sonucunda artık göl bulunmamaktadır. Kış mevsiminde Abanoz yaylasında suların birikmesi ile yapay bir göl oluşursa da bu yeraltı düdenlerinin akmaya başlamasıyla kısa sürede ortadan kalkar.

 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]