ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ANAMUR
Tarihçe
Coğrafi Durum
    - Türkiye Haritasında
      Anamur'un Yeri
    - Dağları
    - Ova
    - Deniz
    - Akarsular
    - İklim
Yönetim
Turizm ve Tarım

 

ANAMUR'UN DAĞLARI


Yurdumuz üzerinde Toros Dağları Güneydoğu Anadolu’dan itibaren ta Eğe bölgesine kadar uzanmaktadır. Orta Toroslar tam Anamur’un kuzeyinden geçer ve iç bölgelerle kıyı şeridini birbirinden ayırır. Dağlarının bir çok kolu Akdeniz’e dikine iner ve irili ufaklı küçük koylar meydana getirirken bazen tam denizin kenarından dik bir yamaç teşkil ederek kıyıya paralel uzanır.

 

Anamur ilçesi işte bu yüzden engebeli ve dağlıktır. Kıyıda, kıyıdan birkaç km. içerlerde 750-1000 metreye kadar yükselen dağlar vardır. İlçenin en önemli dağları Alamos, Kargagedik, Kızıldağ, Naldöken, Haydar dağlarıdır. İlçenin doğusunda Azıtepe, Batısında Yalçı Tepesi, Kuzeyinde ise Top Tepesi (beleni) yer alır.

 

Torosların Zirvelerinde yaz aylarında İlçe insanlarının yazlık olarak ikamet ettikleri irili ufaklı güzelliklerle dolu, yaylalar yer alır. En önemli yaylalar Kaş, Abanoz, Halkalı ve Akpınar yaylalarıdır.Fotoğraf: Nevzat Çağlar (Dağda Çoban)

 

Anamur çevresi sade bir yapıya sahiptir. Deprem haritalarında beyaz ile gösterilir. Bazen çevrede olan depremlerin sarsıntıları ilçede hissedilir.

 

Anamur dağları paleozoik rekristalize kalkerlerden meydana gelmektedir. Dağlar ve tepeler arasında yer alan dalgalı araziler kahverengi ve siyaha çalan renkte şişstlerden oluşmuştur.

 

Alamusa dağı (2013),Kızıldağ-Kartallı-Koçaş-Naldöken(1754), Elmakuzu dağı(1654), Sarnış-Dayılı (1316), Yivil dağı(1360), Kargagedik (650) metre yüksekliğe ulaşır.
 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]