ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ANAMUR
Tarihçe
Coğrafi Durum
    - Türkiye Haritasında
      Anamur'un Yeri
    - Dağları
    - Ova
    - Deniz
    - Akarsular
    - İklim
Yönetim
Turizm ve Tarım

 

AKDENİZ İKLİMİ


İlçe iklimi karakteristik Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Yıllık yağış miktarı 1032 M3'dür.Yıllık ortalama yağışlı gün sayısı ise 75 gündür.

 

Yağış getiren su buharı yüklü Rüzgârlara ve deprosyanlara açık olan Anamur’a yağışlar genelde yağmur olarak düşer.


 

Bazen dolu yağdığı zamanlar da vardır. Bu yağışlar seralar için ve sebze ziraatı için zararlı yağışlardır. 5-6 yılda bir Toros zirvelerinden kar yağışının da yaşandığı zamanlar olmaktadır. Toros dağlarının yüksek zirvelerine Yalçı ve Azıtepe’ye kar düşer. Yaylalarda ise kış mevsimi beyaz kar örtüsü şeklindedir. Yaz mevsiminde bazen çöl sıcağını aratmayan sıcak hava akımlarına da rastlanır.

 

Hava sıcaklığı sıfırın altına (eksi derecelere) çok az düşer. Sıcaklığın sıfıra düştüğü zamanlarda tarımla sebze ve meyve üretimi ile uğraşanların tedbir almalarını gerektirir. Seralar ısıtma ve yağmurlama sistemi ile donma etkisinden korunmaya çalışılır.

 

 

En fazla yağış alan ay Şubat ayıdır. Ortalama değer 271 mm.’dir. Kurak aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Nadiren bu aylarda yağış düştüğü de olur. Bu aylarda Anamur’da sıcaklık 30-35 derece civarındadır. En sıcak ay ortalaması Temmuz ayında 27,5 derece civarındadır. En soğuk ay Ocak’tır. Ortalama sıcaklık bu ay da 9 derece civarındadır. Dağlarda kış ortalaması 9, yaz ortalaması 29 derecedir. Küresel ısınmaya bağlı olarak bu değerlerde zaman zaman değişmeler de gözlenmektedir. 1980 yılında tespit edilen değerlerde kış ortalaması 12, yaz aylarında 34 derce olmuştur. Üstelik 12 defa don olayı yaşanmıştır. 1991 yılında ise bu değerler Temmuz ayında 34 derce olurken, Ağustos ayında 43 dereceye kadar çıkmıştır.

 

Kentin doğu ve Kuzey kısımları yüksek dağlarla çevrili olduğundan kuzeyin sert esen rüzgârlarını hiç görmez. Bundan dolayı bir mikroklima havası oluşur.

 

Anamur, güneybatıdan esen lodos rüzgârının, yazın geceleri karadan denize doğru esen, gündüzleri ise Akdeniz’den karaya doğru esen deniz meltemlerinin etkisindedir. Öğleden sonraları ise karayel ve çok nadir olarak da poyraz görülür. Halk arasında meltem rüzgârlarına “Aşağıyel” adı verilir.

 

Denizden dolayı her mevsim yüksek bir nem oranı mevcuttur. Bu nemden dolayı hissedilen sıcaklık değerleri kışın daha düşük, yazın daha sıcaktır.

 

Anamur’da iklim rasatlarını yapan bir meteoroloji istasyonu bulunmaktadır. Hava ve deniz suyu ortalama sıcaklıkları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Anamur’da Aylara Göre Hava ve Deniz Suyu Ortalama Sıcaklıkları


 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]