ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ANAMUR
Tarihçe
Coğrafi Durum
Yönetim
Turizm ve Tarım
    - Anamur'da Turizm
    - Anamur'a Ulaşım
    - Otobüs Firmaları
    - Dinlenme-Barınma Tesisleri
    - Anamur Ovası
    - Tarım Potansiyeli
    - Hayvancılık
    - Balıkçılık
    - Bitki Türleri

 

 

TARIM POTANSİYELİ


Anamur ovası kelimenin tam anlamı ile yılda üç ürünün alınabildiği Türkiye’mizin ender ovalarından birisidir. Buna bir örnek vermek gerekirse buğday ekilen bir tarlaya 15 Mayıs itibari ile buğdayın hasadının gerçekleştirildiği düşünülürse, yerine rahatlıkla yer fıstığı ekilebilmekte, yer fıstığının hasadı yapılmadan önce ise fıstık kanallarına bakla ekilebilmektedir. Anamur tarım potansiyeli bakımından geliştirilebilecek verimli topraklara sahiptir. Alınacak tedbirler ve yapılacak kanuni düzenlemeler ile tarım potansiyeli arttırılabilir.

 

Tarımsal ürünlerin üretiminde en önemli unsurlar toprak, güneş, su, sıcaklık, işgücü gibi kaynaklardır. Bu avantajların hepsi Anamur’da mevcuttur. Bu kaynaklar yeterince değerlendirildiği takdirde, verimlilik, kaliteli ürün, doğal ve sağlıklı ürünleri yetiştirerek, Türk ve dünya pazarlarında Anamur söz sahibi olabilir.

 

Neler yapılabilir? Neler yapabiliriz?

 

1-Tarım arazilerine ev, villa, yazlık apartman yapılmasının önüne geçilebilir.

 

Fotoğraf: Nevzat Çağlar (Muz Kesimi)2- Tarım ürünleri içinde Anamur Muzunun çok önemli bir yeri vardır. Dünyadaki muz pazarının % 70’lik kısmını üç dev Amerikan şirketi kontrol etmektedir. Üsteli ekvatorun muzunu dünya ile birlikte Türkiye’mize de yedirmektedirler. Bu zorunlu olmayan alışveriş için her yıl ortalama 100 milyon doları aşan üstelik borçlanarak muz için döviz ödüyoruz. Muz konusunda üstelik Anamurlu üreticiler üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının ve Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü'nün öncülüğünde altı bilimsel proje çerçevesinde bilinçli ve bilimsel bir muz yetiştirme tekniği uygulayarak muz üretimi gerçekleştirmektedirler. Üretimde ve pazarlamada bazı sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Türkiye yıllık ihtiyacı yaklaşık 300.000 ton muz tüketilmektedir. Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde muz üretimi yapılmakta ve yılda 170.000 ton üretilebilmektedir. 130.000 ton muz ise ithalatla sağlanmaktadır. Muz ithalatına çok büyük döviz gitmektedir. Üretim, pazarlama, depolama, sarartma v.s gibi tesisleri de kattığımızda 3 milyar dolarlık bir ekonomi ortaya çıkmaktadır. Muz üreticiliği bunun için teşvik edilmeli muz üretiminde artış sağlanarak ve bilimsel araştırmalar yapılarak dışa ödenen döviz yükünden kurtulmalıdır.

 

3-Meyveciliği geliştirme projesi çerçevesinde köylere meyve fidanı dağıtımına hız verilebilir ve sulanmadan yetişen ağaç türü olan badem yetiştiriciliğine önem verilebilir.

 

4-Sulanamayan ve kuru tarım yapılan alanlar için sulama projeleri geliştirilebilinir.

 

5-Yaylalarda meyve yetiştiriciliğine daha da önem verilebilinir.

 

6-Muz üretimi ve çileğin ülke genelinde satış ve pazarlaması için ANTSO’ DA uzman ziraat mühendislerinden kurulu bir ‘tasarım masası’ oluşturulmuştu. Diğer gönüllü kuruluşlar, üniversiteler ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın da bölgedeki ürünlerin kalite ve verimini artırıcı çalışmalar yapması gerekiyor.

 

7-Anamur ve Bozyazı ilçelerinde tarlalarda bolca yetiştirilen ve tanıtıldığı takdirde büyük üretim potansiyeli ve Pazar potansiyeli yaratabilecek olan gölevez üretimine ve tanıtımına önem verilmelidir.

 

Anamur halkının ekonomik kalkınmasını sağlamak ve Anamur’un ülke ekonomisinde hak ettiği yeri almasını sağlamak için hep birlikte gayret etmemiz gerekmektedir.
 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]