ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ÇINAR ARIKAN
Özgeçmiş
Yörük Göçü ve Hakkında
          - Basında Yörük Göçü
                 - Hakimiyet
                 - Memleket
                 - Anadolu Manşet
                 - Yeni Konya
                 - Akdeniz Postası
                 - Yeni Anamur
                 - Türk Ocağı Bülteni
          - Eleştiri Yazıları
          - Röportaj
Eserler-Yazılar-Sunular
Resimler ve İletişim

 

BASINDA YÖRÜK GÖÇÜ


ANADOLU MANŞET GAZETESİ

 

 

ARIKAN’DAN YÖRÜK GÖÇÜ
 

Eğitimci Çınar Arıkan'ın Yörük Göçü isimli kitabı yayınlandı.
 

Arıkan, Yörük hikâyelerinin yer aldığı kitabında Yörüklerin hayatlarını ve kendi kültürünü anlatıyor.
 

Kitabın önsözünde: "Benim hayatımda Anamur'un ayrı bir yeri vardır. Çünkü bugünkü akademik kariyerimdeki otuz üç kitaptan ikincisi Taşeli Masalları idi. Yirmiyeydi yıl önce Anamur'a halk kültürü ürünlerini. Derlemeye gittiğimde Bozyazı Anamur'un beldesi idi. İlk derlemeye başladığım yer, o zaman Anamur'un, şimdi Bozyazı'nın Tersekan Yaylası idi. Bu yayladan Mehmet Uysal, Zeynel Kızılkaya'yı hiç unutur muyum? Sonra Akpınar, Kaş, Abanoz, vb. yerleri gezip dolaşmıştım. O yıllarda sözünü ettiğim yaylaların yolu asfalt değildi, yolculuğumuzu da özel arabamızla değil saman yüklü kamyonların üzerinde yapmıştık. Aradan yirmi dört yıl geçtikten sonra bir vesileyle Anamur ilçemizi, beldelerini ve köylerini gezme imkânı buldum. Yollar asfaltlanmış asfaltlanmasına; ama yarınından endişe eden kara yağız delikanlıların sayısı bu yirmi dört yılda çok artmış" diyor Prof.Dr.Ali Berat Alptekin.
 

Yörüklerin Sarıkeçili boyundan olan Arıkan, hayatındaki en büyük arzuyu mensubu olduğu Yörüklerin kültürünü araştırıp, yayımlamak, görsel belgeleri de arşivlere koymak olarak açıklarken, şunları söyledi:
"Bu insanlar Torosların gerçek sahipleridir. Bu insanlar için yayla; yaşlı olanlarına sağlık, genç olanları için de sevda demektir. Bu insanlar, Taşeli'nin ladin, katran, kekik, sümbül kokan yaylalarında, karlı dağ yamaçlarına, beyaz bulutlara eşlik ederek mutlu bir hayat sürerler. Anamur'da hikâyeler ve türküler yüzyıllar-dır süren yayla göçleri sırasında ortaya çıkmıştır.
 

Bu yüzden kitabımızın ismini YÖRÜK GÖÇÜ olarak koyduk. Yörük Göçü; gerçek, arı, duru, temiz, folklorik, kültürümüzü anlatan bizim hikâyelerimizdir.
 

Bizi diri tutan, birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz, dilimiz, inancımızdır. Bu eserle yöre kültürüne bir nebze katkıda bulunabilirsem kendimi huzurlu hissedeceğim."
 

   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]