ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

KÜLTÜR
Folklor
Halk Oyunları
Anamur Hikayeleri-Şiirleri
Efsane-Masal-Atasözü...
Anamurlu Yazarlar ve  Kitapları
Anamurlu Ünlüler
Anamur Gazete ve Gazetecileri
Dokuma ve El Sanatları
    - Kilim
    - Çul
    - Seccade
    - Şayak
    - Keçe
    - Azık Torbası
    - El Sanatları
    - Dokuma Tezgahları (Istar-Çulfalık)

 

DOKUMA ve EL SANATLARI


EL SANATLARI
 

1-Dokumalar: Anamur’da el sanatlarından bahsedildiğinde en başta gelenin dokumalar olduğun bilmekteyiz. Dokumalarla ilgili diğer sayfalarımızda ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir.

 

Günümüzde bazı köy ve şehir halkı göçebeliği yâda göçerliği bırakıp yerleşik hayata geçmiş olmasına rağmen geleneksel el sanatlarımız içinde büyük ağırlığı olan dokumacılığı hala sürdürmektedir.

 

2-Oyalar: Bilindiği gibi oya; iplik, boncuk, pul gibi çeşitli gereçlerle tığ, mil iğne, mekik ve şiş kullanarak çeşitli tekniklerle yapılan el sanatları ürünleridir.

 

Oyalar isimlerini çevrede bulunan bitki, tohum, meyve, canlı ve cansız varlıklar, figürlerden alırlar. Anamur^da önemli bir el sanatı olarak yaygınlaşan tür iğne ve boncuk oyacılığıdır. Bunlar yapılış ve modellerine göre çeşitli isimler alırlar. Portakal oya, dut, horozibiği, biber, yıldız, karanfil, gül, pıtrak, menekşe, kiraz, çilek gibi isimler alırlar.

 

Yapılan oyalar süs için ya da çeyiz ve hediye olarak yapılmaktadır. Oya yapımını para karşılığı olarak yapanların sayısı da artmıştır. Tığ oyaları da yaygındır.

 

3- Tülbentte Boncuk Örücülüğü: Boncuklar ve kullanılacak olan ve ipler ve tülbent ilçe pazarından ve dükkânlardan sağlanmaktadır. İpler naylondur. Alınan ipler kelefe haline getirilerek çekmesini önlemek için ilaçlı su ile kaynatılmaktadır.

 

Cam ve pamuk hammaddeleridir. Firkete, tığ ve şiş ile olmak üzere 3 çeşit boncuk örücülüğü vardır. Bu el sanatı çeyiz ve kendi kullanmak için yapılmaktadır.

 

Boncuklar örme şekillerine göre isimlendirilir:
 

a) Delidut burcu,

b)Domates,

c) Süpürge,

d) Papatya,

e) Sarhoş Bacağı,

f) Yıldız,

g) Akıllı Dut Burcu,

h) Yemiş Yaprağı,

i) Dut Yaprağı,

j) Darı Sümeği,

k) Karpuz Dilimi,

l) Tesbih

 

Boncuk örenler ördükleri boncuklara genelde doğadan isimler vermişlerdir.

 

Boncukta kullanılan renkler: Mavi, kırmızı, yeşil, san, siyah, lacivert olmakla birlikte diğer renklerde kullanılmaktadır.

 

Sipariş olarak verildiği takdirde para kazanmak amacı ile de yapıldığı gibi genellikle ihtiyaç ve çeyizlik için genç kızlar, hediye amaçlı olarak da daha yaşlılar tarafından yapılmaktadır. El sanatının yayılış biçimi atadan kıza ve toruna aktarılma şeklinde gerçekleşmektedir.

 

4-Dantel: Dantel ipleri örücüler tarafından hazır olarak temin edilmektedir. Çeşitli fabrikalar tarafından üretilmiş olan ve inceden kalına doğru numaralanmış olan pamuklu ipler pazarda, çarşıda yumak ve çile şeklinde satılmaktadır. Dantel için kullanılacak iplerin genellikle pamuk olması ve sağlam olmasına dikkat edilir. İçerisinde sağlamlık için bir miktar sentetikte karışık olmalıdır. Ucu eğik 15–20 cm. uzunluğundaki tığ denen madenî millerle örülmektedir. Kadınlar genellikle evlerinde boş zamanlarında, piknikte, gezmede ve misafirlikte örmektedirler. Danteller çeşitli şekillerde isimlendirilmektedir;

 

a) Karanfil,

b) Dilfir otu,

c) Örümcek,

d) Kesme dişi,

e) Cibili tavuk.

 

Danteller genellikle kız çeyizi olarak örülmektedir. Bu dantellerden masa örtüsü, sal, sehpa örtüsü, lizöz, televizyon örtüsü, yatak takımı, perde, çaydanlık örtüsü, mutfak takımı gibi yerler için yapılmakta, elbise, iç çamaşırı, yastık gibi eşyaların süslemelerinde kullanılmaktadır.

 

Sipariş üzerine para kazanmak amacıyla da yapılmaktadır.

 

Genç yaştaki kızlar ananeleri, komşuları ve çevrelerinden öğrenmektedirler.
 

Bu el sanatını kadınlar ve genç kızlar yapmaktadır.

 

5-Yün El Örgücülüğü: El sanatının malzemesi olan yün; çarşıdaki yüncülerde çile olarak satılmaktadır. Ayrıca kendi yetiştirdikleri hayvanlarının (koyun, keçi) yünlerini yıkayıp temizledikten sonra ve boyayıp, eğirtmeç (Kirmen) denilen araçla ellerinde eğirerek ip haline getirmek suretiyle elde etmektedirler.

 

El sanatı için kullanılan şişler hazır olarak çarşılardan alınmakta, ipin kalınlık incelik, örülecek eşyanın cinsine göre çeşitli kalınlıkta olup numaralı olarak satılmaktadır. 1, 2, 3, 4, 5, 6 numaralan bulunmakta, örgü iki şiş kullanılmak suretiyle yapılmaktadır.
Bu el sanatının kadınlar ve genç kızlar kendileri, eşleri ve çocukları için yapmaktadır.

 

Giyim eşyalarında erkek ve bayan kazakları, ceketleri, yelekler, elbiseler, şallar, atkılar, çocuk pantolonları, örtüler, tutacaklar, ezinecekler, bereler, çoraplar, patikler, mutfak örtüleri yapılmaktadır.

 

Örgülerde kullanılan desenlere isimler verilmiştir. Bunlar; Badem, Sepet, Düz, Nohut, Pirinç, Buğday Başağı gibi isimlerdir.

 

Genellikle boş zamanlarda gezmelerde, misafirlikte örülmektedir.

 

Sipariş üzerine para karşılığı başkalarına da örmektedirler.

 

Genellikle kendi giyim eşyalarını tamamlamak için örülmektedir.

 

Yün renkleri genellikle kırmızı, yeşil, mavi, turuncu ve diğer renklerde kullanılır. Renk ve desen seçimi örülecek eşyaya ve zevklere göre değişir.

 

6-Ağaç İşleri: Anamur’da ağaç işleri ile uğraşan birçok kişi vardır. Merkezde ve köylerde ağaç işleri yapılmaktadır. Ağaçtan yapılan eşyalar: Kaşık, oklava, kirkit, ağızlık, ıstar tarağı, gözer, kalbur ve bastondur. İvrindi İlçesi Korucu Beldesinde yapılan ağaç kaşıklar boyanarak süs eşyası olarak da değerlendirilmektedir. Ayrıca keser, balta, çekiç sapları ile sehpa yapımı konusunda da el sanatlarını devam ettirenler mevcuttur. Çok eskilerde çocuk beşikleri, senit yapımı, sini altları yapımı da yaygındı. Ayrıca ağaçtan çocuk oyuncakları yapımında Ahmet GIR önemli isimlerdendir. Günümüzde ağaç işleri yapımı konusunda kaşık yapımcılığı dalında usta olarak yaşayanlar arasında Ahmet KAYABAŞI önemli isimlerdendir. Yaptığı kaşıkları da kuş, kurt, yılan figürlerinin yanı sıra kendi sapında halkalı kaşıkları da çok meşhurdur.
6-Yorgan Yapımı: Yorgan Yapımı çok uzun yıllar öncesine dayanan sanat dallarından birisidir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonunda hazır olarak yorgan, çeyiz yastık, divan örtüsü ve yatak odası takımlarının satılıyor olması yorgancılık sektörüne ağır bir darbe indirmiştir. Böyle olmasına rağmen, geleneksel olarak yün yatak, döşek ve çeyizlikler evlenecek kızların çeyizleri arasında mutlaka yer alır. Bundan dolayı sektör halen yorgancılık halen hayatiyetini devam ettirmektedir. On beş civarında yorgancı halen yorgan, yastık ve döşek dikmeye devam etmektedir.

 

Yorganlar ihtiyaca ve özelliğine göre çeşitlendirilerek yapılmaktadır. Bunlar günlük kullanılanlar ve fantezi(işli) yorganlar olarak ayrılır.
 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]