ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

KÜLTÜR
Folklor
    - Genel
    - Sosyal ve Kültürel Hayat
    - Yörük Kültüründen Bir Demet
    - Yöre Yemekleri
    - En Vurma
    - Kavurga
    - Halk Hekimliği
Halk Oyunları
Anamur Hikayeleri-Şiirleri
Efsane-Masal-Atasözü...
Anamurlu Yazarlar ve  Kitapları
Anamurlu Ünlüler
Anamur Gazete ve Gazetecileri
Dokuma ve El Sanatları

 

FOLKLOR


KAVURGA

 

Yörükler misafirperver insanlardır. Birinin evine misafir olun da bir görün size neler neler ikram eder. Yemeği yediniz mi kilimlerle döşenmiş o güzel yer döşekli odaya çekildiğinizde tatlı bir sohbet başlar. Bu sohbet bir yandan demlenen çaylar ikram edilirken, bir yandan da ortaya konan kavurgalarla devam eder.
 

Gavurga misafirler için adet edilmemiştir. Yörükler için kışlaktaki günler uzun geçer. Köylerde toprak damlı evlerde ocaklığa ateş yakılır. Arka kısmına da uzun bir çıra pardısı atılır. Çıra pardısı(Yarılmış yağlı cam ağacı parçası) yanarken etrafı aydınlatır, bir yandan da ateş odayı ısıtır. Yanan meşe odunları bir yandan közleşir, bir yandan da çıtır çıtır yanmaya devam eder.
 

Evin hanımı, elinde arka kısmı ocağın isinden siyahlaşmış bir tava ve yanında mısır, buğday, yer fıstığı keselerindeki çerezliklerle ocağın önüne gelir. Eline maşayı alır. Kömürleri biraz öne doğru çeker. Üzerine sayacağını yerleştirir. Tavayı koyar. Elindeki mısırı, buğdayı, yer fıstığını, nohudu, çavdar, arpa, küncü(susam), melengiç(çıtlık) veya cin darıyı(mısırı) tavaya bırakır. Bunları çevire çevire, tavayı sallayarak bir güzel pişirir. Pişme kıvamına gelince bir miktar su atarak, tuz serpeler. Böylece tadının daha güzel olması sağlanmış olur. Biraz daha ateş üzerinde çevrilen kavurgalar tabaklar alınarak misafirlere ev halkına ikram edilir.
 

Patlamayan (Darı) mısırlardan da kavurga olur. Nohut kavurgası yapmak için önceden nohut bir müddet suda bekletirse daha yumuşak bir kavurga olur.

 

Yazın kurutulan kabak, karpuz çekirdekleri de kavurga olur. Bütün bu kavurgaların yanına kaysı çekirdeğini, kurutulmuş kak inciri, keçi boyunuzu, badem ve ceviz de ilave ederseniz yörenin eğlenceliklerinin ne kadar doğal ve zengin olduğunu görürüsünüz.
 

Yaz mevsiminde gavurga yapmak pek akla gelmez, ancak yine de yapıldığı olur.
Sohbet boyunca gavurgalar bir yandan yenir, bir yandan da evin halkı eğirtmecini çevirir, çıkrıkta iplerini sarar, bir yandan kilim dokur, bir yandan da gavurgadan yer. Böylece iyi vakit geçirilir.
 

Kavurgalıklar biraz özel seçilir. İçleri bir kere çok iyi ayıtlanmış (Yabancı maddelerden arındırılmış) olur. Ayıklama işi, topraktan, taştan, yabancı maddelerden kavurgalıkları ayırmak demektir. Gavurgalar zaman zaman avuçlanıp içine bakılmadan ağza atıldığı için içerisinde yabancı maddelerin bulunmaması gereklidir.
 

Kavurga bazen koyunu, keçiyi otlatan çobanın cebine katıp yiyeceği bir katık olur. Bazen karşılaşılan diğer bir çobanla bölüşülecek bir azık...
 

   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]