ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

KÜLTÜR
Folklor
Halk Oyunları
Anamur Hikayeleri-Şiirleri
Efsane-Masal-Atasözü...
Anamurlu Yazarlar ve  Kitapları
Anamurlu Ünlüler
    - İrfani
    - Behiç Çelik
    - Rüştü Kazım Yücelen
    - Hidayet Kılıç
    - Ersoy Bulut
    - Kemal Mert
    - Nevzat Çağlar
    - Vehbi Uysal
    - Ali Ayhan
    - Mehmet Altın
    - Osman Müftüoğlu
    - Tamer Müftüoğlu
    - Erdal Güney
Anamur Gazete ve Gazetecileri
Dokuma ve El Sanatları

 

ANAMURLU ÜNLÜLER


Erdal Güney (Müzisyen-Bestekar)

 

Erdal Güney Anamur’da doğdu. Müzikle ilgisi küçük yaşlarda başladı. Üniversite yıllarıyla müziğe olan ilgisi yoğunluk kazandı.

 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur.

 

Tahsin İNCİRCİ, Elmira AŞRAFOV, Jerair ARSLANYAN ve Kemal KAPLANgibi hocalardan müzik dersleri aldı. Bağlama konusunda kendini geliştirdi.
 

1993-94 yılları arasında Metz-Fransa'da bir kültür kuruluşunun davetlisi olarak bağlama dersleri verdi.
 

1994-96 yılları içinde Anamur-Ören Belediyesi Kültür Merkezinde yöneticilik de yapan Güney; burada verdiği bağlama dersleri ile müziğe ilgisi olan gençlerin yetişmesine katkı sağladı ve koro çalışmaları da yaptı.
 

1998-2003 'de Berlin 'de özel bir kuruluş olan Alman-Türk Müzik Akademisi'nde öğretim kadrosu içinde görev aldı.
 

Türkiye, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsviçre'de kültürel etkinlikler çerçevesinde düzenlenen birçok konser ve müzik dinletisine sanatçı olarak katıldı.
 

Halen Taşeli Platosu üzerine alan çalışmalarını ve müzik incelemeleri sürdürmektedir.
 

1996 Güney Türküleri (Ada Müzik), 1999 Yakımlar (Ada Müzik), 1999 Köprüler - Enstrümantal toplama (Ada Müzik), 2005 Aşkiya (Ada müzik), 2007 Unutulmayanlar Saundtracks-film müziği(Ada Müzik), 2007 Hatırla Sevgili Saundtracks-film müziği(Kalan Müzik) albümlerine imza attı.
 

2006 Unutulmayanlar (Akademi Prodüksiyon), 2007 Gitmek, filmlerine müzik yaptı.
 

2005 İlk Göz Ağrısı (ATV), 2006 Hatırla Sevgili (ATV), 2007 Yemin (FOX TV), 2007 Dicle (ATV), 2007 Elveda Rumeli (ATV) adlı televizyon film müziği çalışmalarında bulundu.
 

2007 Günah adlı kısa film müziği çalışması yaptı.
 

Kaynak: http://www.erdalguney.com
 

Manhattan'da Bağlama
 

 

"Gitmek" filminin yönetmeni Hüseyin Karabey, Peter Scarlet'in Manhattan'daki dairesinde verdiği partiye katıldı.
 

Geçtiğimiz hafta yapılan Tribeca Film Festivali'nde "Gitmek" (My Marlon and Brando) filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanan Hüseyin Karabey ve filmin müziklerini yapan üç kişilik ekipten Erdal Güney, festivalin sanat danışmanı Peter Scarlet'in Manhattan'daki dairesinde verdiği partiye katıldı. Partide, "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdü, festivalin kurucusu Robert De Niro ve ünlü yıldız Ornella Muti de vardı.

 

 

De Niro, Erdal Güney'in çaldığı bağlamayı büyük bir hayranlık ve ilgiyle dinledi. Müziklerini Erdal Güney, Kemal Sahir Gürel ve Hüseyin Yıldız'ın yaptığı film, Irak Savaşı'nı ve bir Türk kızıyla orta yaşlı bir Kürt'ün aşkını konu alıyor.

 

Alıntı Kaynağı:http://www.erdalguney.com/basinhurriyet11052008.asp
 

 

BİR DİZİNİN HATIRLATTIKLARI
 

09-01-2007 Birgün Pazar
 

SPOT
 

2 askeri darbenin ve bir askeri muhtıranın yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Hepimizin dünyaya bir noktadan ve çeşitli açılardan bakışları var. Bu duyarlılık müzik yapma sürecinizi net olarak etkiler, bu kaçınılmaz …
 

SPOT
 

Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız'ın müziklerini yaptığı 1960'lı yıllardan başlanarak günümüze doğru uzanan Hatırla sevgili dizi müzikleri albüm oldu ve 15 gün gibi kısa bir sürede de 50 bin sattı.

 

Taksim Tünel'den Beyoğlu'na doğru yola koyulduğunuzda kulağınıza çalınan ilk müzik Hatırla Sevgili oluyor. Biraz ilerleyince “Dalga Kıran” “Ağla yaralı kalbim” cadde boyunca geçmişi yad ediyorsunuz. Yaşamın çetrefilli günleri gelip konak kuruyor yanı başınıza, umut mu? Hiç eksik olmaz yüreğinizden. Taksim meydana doğru yaklaştığınızda “sevdamız bir uzun bakış” çalmaya başlıyor. Birkaç genç, müzik marketin önünde eşlik etmeye çalışıyor şarkıya. Belki biliyorlar Deniz Gezmiş için söylendiğini belki bilmiyorlar. Onları bir yerlere götürüyor ama... Belki bazılarımız “Denizleri astılar” sözünü o şarkının bir yerlerinde asılı tutuyoruz, hüznümüz belki de ondan acıyor.

 

Hüzünlenip ağladığımız o müziklerin arasında birden asileşiverdiğimiz “Gündoğdu” marşı çalmaya başlıyor... Artık meydandayız.

 

Sizi nerelere götürdü bilmem ama bilirim ki kimimiz üniversite yıllarına gittik, kimimiz, 1 Mayıs alanlarında sol yumruk havada öfkemizi dile getirdik.. Kimimiz kim bilir ne çok şey yaşadık. Hatırla Sevgili'nin hatırlattıkları ne çok şey varmış. Ya da içimizde saklaymış da söylenmeyi bekliyormuş.

 

İşte bizi geçmişle bugün arasında bağ kurdurtan, “Geçmişten Geleceğe” diyerek değerlere sahip çıkılması gerektiğini müziklerle anlatan, Hatırla Sevgili müziklerini yaşadıklarını ve ruhlarını katarak oluşturan Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız işte böylesi bir başarıya imza attılar. Sesleriyle de Eylam Akdaş ve ....

 

Hatırla Sevgili'nin başarısını sorduğumuzda “Hatırla Sevgili dizisi başladığı andan itibaren müziklere bir yoğunluk olduğunun farkındaydık. Gerek diziyle ilgili ATV'ye gelen maillerden, gerekse www.dizifilm.com daki yazılanlardan, özellikle de korsan indirilen “Zor Yıllar”, “Yaralı Kalbim” ve “Geçmişten Geleceğe” adlı ezgilerin indirilmelerinin iki milyona yaklaşmasından ilginin yoğunluğunun göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Ama buna rağmen bu ilginin böyle bir satışa doğru gitmesine üstelik yaz ortasında bu sonucu yakalayacağını doğrusu tahmin etmiyorduk.” diyorlar müziklerin icracıları.

 

Dizi 60'lı yıllardan başlayan dizi 12 Eylül dönemini de içine alacak. Şuan da 1969'a gelmiş durumda. 1959 Şubatında Adnan Menderes’in uçak kazası ile başlamıştı ve 1969 kanlı pazara gelindiğinde de diziye ara verildi. Üç usta projeyi kabul ederken de etkilendiklerini anlatıyorlar. “Etki hiç kuşkusuz bu sürecin kendisidir elbette. Senaryoyu ve genel anlatımı sevgili proje danışmanı Tomris Giritlioğlu anlattığında etkilenme başladı. Biz üç arkadaş hem siyasal sürecin hem de bu süreçteki müziğin evrimini düşünmeye başladık. Sizi kendine çeken bir projeydi. Etkilendik ve diziyi müzikle etkilemeyi başardık. “

 

Herkesin bildiği ve duyduğunda tüyleri diken diken eden Gündoğdu marşı da dizinin iyi çıkış yapan ezgilerinden. Gündoğdu marşının ilk versiyonu yani Deniz Gezmişler döneminde 1969'lu yıllarda söylenmeye başlamıştı. Ve dizide de ilk söylenişteki gibi “Yanki” sözcüğü kullanılıyor. “Antiemperyalist duruş, 72'lerden sonra iç hesaplaşmaya doğru dönüşünce yanki yani emperyalizme duyarlılık değişmiş ve faşist olmuştur.” diyor Hüseyin Yıldız anlatmaya başlarken.

 

Bildik şarkıların diziler aracılığıyla da olsa tekrar gündeme gelmesini ustalardan dinleyelim: “Görüntü iyi tasarlanmış ve bu görüntüyle müzik iyi buluşmuşsa kesinlikle izleyici ile filmin buluşması kaçınılmaz ve Hatırla sevgilide de bu oldu. Belgesel ile kurgunun iç içe geçtiği dizide müzikler de iyi tasarlanınca bildik müzikler patlama yaptı.”

 

Eylül ayı içinde yeniden izleyicisiyle buluşan dizi 1980 yıllara doğru adım atmaya başladı. Bundan sonraki süreçlerde marşlarla desteklenecek dizi... Peki müzikleri icar eden üç usta hangi karelerden etkilenmişti acaba? Müzik eşlemesini yapan Erdal Güney Vedat Demircioğlu sahnesini izlerken ağladığını söylüyor. Ve tabii diyor “6. filo sahnesinde kendimi tutamadım.” Hüseyin Yıldız ise Deniz Gezmiş'in üniversite işgalindeki aktivitesinden etkilenmiş. “Ve sonrasında vali ile görüşmesi sırasındaki duruşu çok farklıydı” diyor.

 

“2 askeri darbenin ve bir askeri muhtıranın yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Hepimizin dünyaya bir noktadan ve çeşitli açılardan bakışları var. Bu duyarlılık müzik yapma sürecinizi net olarak etkiler, kaçınılmaz … Duyarlılığınızın müziğe ne ölçüde yansıdığını ise sanıyorum aktif izleyicinin tepkisi ile daha iyi anlıyoruz. Süreç, öykü, aşk üçgeni, dönemin kostümleri, dönemin konuşma biçimi, elektronik kültür öncesi yaşanan güzel günlerin rüzgarı bizi etkilemiştir. “

 

Hatırla Sevgili'nin dikkat çeken çalışmalarından biride “Yaralı Kalbim.” Mehmet Gürelli'nin seslendirdiği ezgi diziye farklı bir renk katmış.

 

“Bu istek sevgili senaristimiz Nilgün ÖNEŞ ten gelmiştir. Ömer Hayyam’ın dizelerinin Mehmet beyin müziği ile çok güzel kaynaşmış ve görüntü ile örtüşünce de izleyicinin olağanüstü ilgisiyle karşılaşması gerekiyordu öyle de oldu zaten. Müzik elbette diziden farklıydı. Daha doğrusu dizinin 80'lere giden sürecine bu müziğin 60'larda girdiği için farklıydı diyebiliriz. Ama bu fark ada sahnesini de farklılaştırdı sonuçta. Bazen görüntülerin bu şekilde yorumlaması da iyi sonuçlara yol açıyor açıkçası… Ya da senaristin yazarken sahnesinde duyumsadığı müziğin etkisi diyelim. “
Artık diziler için müzikler vazgeçilmez öğe oldu. Dizinin reytinglerini bile artık yapılan müzikler belirlemeye başladı.

 


“Bir filmin 4 sahibi var. Senarist, diyalog yazarı, müzik ve yönetmen. Dolayısıyla müzik vazgeçilmez öğe. Sadece yaratılan müziklerin güzel olması yetmiyor, onların görüntü ile kullanılmasında da mahir olmak gerekiyor. Ki eylem içinde pişiyorsun ve bir süre sonra bunu kazanıyorsun hiç kuşkusuz. Başka bir anlatımla aynı sahneye koyacağınız bir müzikle yaptığınız duygu aktarımı başka bir müzikle daha ayrı bir duyguya dönüşebiliyor. Bu yüzden sahnelerdeki duyguları iyi verdiğinizde olaylar ve mesajlar örgüsü iyi bir şekilde izleyiciye akıyor ve izleyeni aktif hale dönüştürüyor. “

 

“Bundan sonraki belgesel süreç bildiğimiz gibi devam edecek doğal olarak. Ve dönemi tarif eden yeni müzikler olacaktır olmalıdır da… Çünkü 69'dan 80'lere giden süreç yoğun ve 11 yıla çok büyük toplumsal olayları sığdırmış bir süreçtir. Bütün bu acıları, olayları yansıtan müzikler olacaktır elbette. Kurgusal sürece yani aşk üçgenine, Deniz, Defne, Işık Yaşar ve Rüya'ya gelince, bu Nilgün Öneş ve arkadaşları ile proje danışmanının kafasında onlar hummalı bir şekilde çalışıyorlar.”
 

Alıntı Kaynağı: http://www.erdalguney.com/basin_birgun3.asp
 

BASIN HABERLERİ (BUGE CANKAT)
 

 

"Hatırla Sevgili’nin bu kadar sevileceğini beklemiyorduk"
 

Atv'nin Adnan Menderes döneminden izler taşıyan dizisi 'Hatırla Sevgili'nin müzikleri de hikayesi kadar büyük ilgi görüyor. İnternetten en çok indirilen parçalar arasına giren dizinin müziklerini Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız hazırlıyor.
 

Günümüzde artık dizilerin soundtrack'leri, dizinin hikayesi, oyuncuları ve yönetmeni kadar önemli hale geldi. Melodisi ilgi çeken, sözleri dilimize yerleşen müzikler, dizilerin reytinglerini bile etkiliyor. 'Bir İstanbul Masalı', 'Asmalı Konak', 'Zerda' ve 'Aliye' gibi yayınlandıkları dönemde yüksek reyting alan dizilerin müzikleri hâlâ unutulmadı. atv'nin Adnan Menderes döneminden izler taşıyan dizisi 'Hatırla Sevgili'nin müzikleri de en az senaryosu kadar büyük ilgi görüyor. Dizinin 'Zor Yıllar' isimli şarkısı, internetten en çok indirilen parçalar arasında... Dizinin başarılı müziklerine, Kemal Sahir Gürel, Erdal Güney ve Hüseyin Yıldız adlı 3 müzisyen imza atıyor. Gürel, dizi müziklerinin, dizilerin reytinglerini artırmada önemli bir araç olduğunu söylüyor.
 

* 'Hatırla Sevgili'nin jenerik müziğinin, 'Hatırla Sevgili' adlı şarkı olmasına siz mi karar verdiniz?
 

Kemal Sahir Gürel: Bizim fikrimiz değildi. Proje mimarının ve senaristlerin görüşüydü. 'Hatırla Sevgili' şarkısı olmasıydı, özgün bir jenerik düşünürdük. Müzikal olarak yeniden bestelediğimiz bir sürü ezgi de var.
 

Genel dokuya uygun sözleri var
 

* Dizide 'Hatırla Sevgili' şarkısının ikinci versiyonuymuş gibi görülen ve izleyenler tarafından çok beğenilen 'Zor Yıllar' kime ait?
 

K.S.G.: Erdal'ın bestesi, sözleri de kardeşi Mustafa Nohut'a ait. Söyleyen de vokalistimiz Eylem Aktaş.
 

Erdal Güney: Sözleri, Mustafa genel dokuya uygun olarak yazdı. Bir anlamda müzik diliyle film çekiyoruz. Bizim cast'ımızda; hangi enstrümanın çalınacağı, hangi eserlerin olacağı, nasıl düzenleneceği ve hangi makamsal yapıların seçileceği yer alıyor.
 

* 'Hatırla Sevgili'nin Adnan Menderes'in en sevdiği parça olduğu söyleniyor!
 

K.S.G.: Adnan Menderes'in en sevdiği şarkı 'Nihansın Dide'den... Ama bu, Menderes'in öz yaşamı olmadığı için bu şarkıyı koymadık.
 

* Müzikleri nasıl hazırlıyorsunuz?
 

K.S.G.: Dizi çekilmeye başlanmadan önce, ilk 2-3 bölümün senaryosu bize veriliyor. Bu bilgilerden ve proje yönetmenleriyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalardan sonra kafamızda bir müzik tarzı geliştiriyoruz. O dizinin özgün rengine ve görüntü dokusuna, hikayesine uyabilecek bir müzik tarzıyla yola çıkıyoruz. Dizi sürerken bize, önce görüntüleri gönderiyorlar. Her yeni bölümde o görüntülere bakarak müzik yerleştirmesi yapıyoruz.
 

* Türkiye'de soundtrack kültürünün önem kazanması hakkında ne düşünüyorsunuz?
 

K.S.G.: Türkiye'de bir dizi geleneği oluştu. Müzik endüstrisi ise kendi içinde bitti. Müzik endüstrisi korsan CD'ler ve MP3 furyasının başlamasıyla beraber kendi içinde bitti. Müzik de bu dizilerin içerisinde kendine yeni bir yol buldu. Bir şarkı; 70'lerde 45'liklerde, bundan 10 sene önce bir albümde popüler oluyordu... Şimdi ise bir dizide gözde olmaya başladı. Müzik, aslında dizilerde stratejik bir öneme sahip. Dizilerin reytinglerini artıran bir araç olabiliyor. Aslında müzik, kendi yolunu kaybetti. Dizi ve sinemayla kendini ifade etmeye başladı.
 

* Dizi müziği kelimesi ilk hangi dizi ile kullanılmaya başlandı?
 

K.S.G.: Aslında 1970 döneminde Türk Sineması'nda da vardı! 'Hasretinle Yandı Gönlüm' gibi... Bu şarkı bir filmden sonra popüler olmuştu. Ama '80 sonrası ve dizi olarak düşünürsek, 'Süper Baba'. Dizi müziklerini satın alıp dinleme ise 'Yılan Hikayesi'yle başladı.
 

* Bu alanda kimleri beğeniyorsunuz?
 

K.S.G.: Kıraç'ın kendine has bir tarzı var. 'Ihlamurlar Altında'daki Nail Yükseler, 'Hırsız Polis'teki Cem Yıldız... Gökhan Kırdar, alanında çok başarılı.
 

Alıntı Kaynağı: http://www.erdalguney.com/basin_sabah2.asp

 

   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]