ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

TARİH ve DOĞA
Doğal Güzellikler
    - Genel
    - Pullu Mesire Yeri
    - Kocaçay
    - Pınarlar
    - Plajlar
    - Yaylalar
Mamure Kalesi
Anamurium
Titiapolis
Yayınlarda Anamur
Mağaralar
Müze ve Diğer Tarihi Yapılar

 

KOÇAÇAY ve ALAKÖPRÜ


Selçuklulardan sonra ANEMURİUM uzun süre Anadolu’da kurulan beyliklerden biri olan Karamanoğulları beyliğinin elinde kalmıştır. Karamanoğulları beyliği Kocaçay (Dragonda) çayı üzerinde, yaylaları ve Ermenek’i Anamur'a bağlayan yol üzerindeki Alaköprü'yü yaptırmış ve bir rivayete göre de 1230 yıllarında sahile doğru ilerleyerek Anemurium antik kentini ele geçirmiştir. Tabi ki bunlar rivayetler.

 

 

Bir başka rivayette de Alaköprü ve Kocaçay’ın üzerindeki köprülerin yapılışı halk arasında şöyle anlatılır. Sarıağaç köyünde öğretmenlik yaparken köyün yaşlıları bana bu rivayeti aktarmışlar ve notlarım arasına almıştım.

 

Rivayet şöyle: “Kocaçay’ın etrafında yaşayan halk hayvancılıkla ve çiftçilikle geçinirmiş. Çayın akışa göre sağında oturanlarında, solunda oturanlarında karşı tarafta tarlaları varmış. Kışın Kocaçay çoşkun bir şekilde akarken karşıdan karşıya geçmek mümkün olmazmış. Çay üzerinde bir köprü de olmadığı için karşı tarafla irtibat kopar, ne hayvanları geçirmek, ne insanların geçmesi mümkün olmayınca işler aksarmış. Hızır Aleyhselam insanların bu çaresizliğini görünce Kocaçay üzerine köprü yapmaya karar vermiş. Ama Hızır bir köprü yapmamış.

 

 

Şu anda Alaköprü’nün hemen batısından Kocaçay’a kavuşan, Kocaçay’ın kolu olan Gökçesu çayı (deresi) taşkın aktığı için insanlar caresiz kalırmış. İlk köprü karanlık bir gecede Hızı Aleyhselam tarafından bugünkü Güneybahşiş köyünün okulunun alt tarafına(tek kemerli köprü), bir diğer köprü Alaköprü’nün(cift kemer, bir yardımcı, biri asıl) bugün olduğu yere yapılmış. Sarıağaç köyü civarındaki Akine Köyü su bendinin olduğu yerin beşyüz metre kadar üst kısmına da o gece köprü yapımı başlamış. Fakat üç köprüyü yapmaya zaman yetmemiş. Şafak söküp horozlar ötmeye başlayınca Hızır’ın da Ortadan kaybolma zamanı gelmiş. Sarıağaç köyündeki köprü ayağı yapılmış. Köprü tamamlanmadan kalmış.”

 

Köprü ayağı bu gün de mevcut olup yaz günlerinde Sarıağaç köylüleri en kısa mesafe olan bu bölüme ağaçtan yaptıkları köprüden karşıdan karşıya geçerler. Kışın ise ağaçları kaldırırlar. Kış boyunca karşıya geçemezler.

 

 

Alaköprü teknik olarak çok uygun bir yere kurulmuş bulunmaktadır. Çay vadiden akarak gelir. Ancak direk köprüye vurmaz. Akış yönü batı istikametine doğrudur. Köprünün üst kısmındaki Gökçesu deresinin kavuşma yerinden Güneye doğru kıvrılır. Böylece suyun gücü kırılır ve direk köprü ayaklarına çarparak köprünün tahrip olmasının önüne böylece geçilir.

 

Günümüzde Alaköprü’nün civarı büyük gölgeli ağaçları ile çok güzel bir piknik alanıdır. Çayı kenarına kurulmuş olan tavlarlardan çok cüzi bir ücret karşılığında yararlanıp, piknik yapabilirsiniz. Üstelik Kocaçay’ın buz gibi sularına girip serinleyebilir ve yüzebilirsiniz. Ayrıca nefis alabalıklardan canlı canlı istediğinizi seçebilir, ister kendiniz, isterseniz kurulmuş tesislerde pişirtebilirsiniz. Alaköprü’den hariç bütün Kocaçay kenarında ağaç gölgelerinde piknik yapabilme imkanınız da mevcuttur.

 

 

Alaköprü Anamur-Ermenek karayolunun 16. kilometresindedir. Anamur’dan yayla yoluna geçen ağır tonajlı kamyonlar bile hala bu yolu tercih etmektedirler.

 

Alternatif yol ise Çarıklar beldesinden veya Bozyazı İlçesinden Evciler köyü civarından Vinç semtine çıkmaktır.

 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]