ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

TARİH ve DOĞA
Doğal Güzellikler
Mamure Kalesi
Anamurium
Titiapolis
Yayınlarda Anamur
Mağaralar
    - Köşekbükü Astım Mağarası
    - Çukurpınar Düdeni (Mağarası)
    - Anamur'un Diğer Mağaraları
Müze ve Diğer Tarihi Yapılar

 

MAĞARALAR


MAĞARA TURİZMİ

Deniz de, Yeryüzü de, Yerin Altı da Sende Bir Başka Güzel...

 

Ülkemizde bugüne kadar tespit edilmiş olan, bir kısmı halen turizme açılamamış 40.000'nin üzerinde mağara bulunmaktadır.
 

Oluşumları bakımından da jeolojik-jeomorfolojik özellik olan karstik alanlar ülkemizin birçok yerinde yer almakla birlikte özellikle Orta Toros ile Batı Toros dağları üzerinde yer almaktadır.
 

Mersin, Adana, Karaman, Konya, Antalya, Isparta, Burdur, Muğla mağaraların yer aldığı illerimizin başında gelir.
 

Yukarıda belirtilen özellikleri ve oluşumları sağlayan bölgedeki en derin mağaralar Konya’daki Pınarözü mağarası(16 Km.), Anamur’da bulunan Çukurpınar Mağarası(EGMA Düdeni–3,5km.) Toros Dağ kuşağı üzerinde yer almaktadır. Her halde halen keşfi yapılamamış mağaralar da mevcut olsa gerektir.
 

Anamur’un Kuzeyinde yer alan Çukurpınar Düdeni keşfi yapılmış olmasına rağmen halen turizme açılabilmiş, bölgeye iyi şartlarda ulaşım da sağlanabilmiş değildir. Boğaziçi Üniversitesi Mağara Kolunun araştırmaları sonucunda mağara içi ve yapısı hakkında detaylı bilgilere ulaşılmış bulunmaktadır.
 

Ülkemizde il defa 1964’lü yıllarda Mağara ve Mağara Turizminin önemi keşfedilmeye başlanmış ve bu çerçevede MAP adıyla (Mağara Araştırma Derneği) de faaliyete geçirilmiştir.


Son dönemdeki gelişmeler Turizmin içinde Mağara Turizminin önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle şifa kaynağı olduğu düşünülen mağaralara olan ilgi de bu düşünceyi desteklemektedir. Mağara turizmi ile mağara bölgesinde gelişen konaklama ve dinlenme tesislerinin yapılması, bir yandan işsiz kimselere iş ortamları yaratırken ekonomik kazanç da sağlamaktadır.
 

1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü ( BÜMAK ) üniversite bünyesinde kurularak faaliyete geçirilmiştir.1979 yılında ise MTA Jeoloji Etütleri Dairesinde kurulan Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi mağara araştırmacılığı ve turizme kazandırılması konusunda önemli katkılar sağlamışlardır.
 

Anamur’da bulunan Köşekbükü astım mağarası da “Astım” nefes darlığı hastalıklarına iyi geldiği tespit edilen ve son yıllarda turizme bir nebze olsun kazandırılmış bulunan mağaralarımızdan birisidir. Fakat bunda da geç kalınmış olduğunu düşünmek mümkündür. Elektrik’in olmadığı dönemlerde yanan odun(çıra ışığı) ile içeri girme ve mağarayı gezme duvarlarda büyük oranda tahribata yol açmış ve insanların da bilinçsizliği ile birçok sarkıt ve dikite hak etmediği kırma, yazı yazma gibi muamelelerin uygulandığını da düşünmek bile istemiyorum.
 

Yabancılar da ülkemizde birçok mağara araştırması gerçekleştirmişlerdir. Bunların sayısı da 800 civarındadır.
 

Anamur’da Buğu, Bicikli, Adamdaş, Üğü, Kazıklar ve Dede mağarası olmak üzere ziyaret edilebilecek durumda mağaralar bulunmaktadır.
 

Önemli olan bu mağaralara ulaşımı tam olarak sağlama, aydınlatma, barınma ve ziyaretçi sayılarını artırmadır.

 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]