ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

TARİH ve DOĞA
Doğal Güzellikler
Mamure Kalesi
    - Kale Yapısı
    - Kale Cami
    - Kale Hamamı
    - Kale Su Kanalları
    - Diğer Kaleler
Anamurium
Titiapolis
Yayınlarda Anamur
Mağaralar
Müze ve Diğer Tarihi Yapılar

 

DİĞER KALELER


ÇOBAN KALESİ
 

Anamur’un batısındaki E-24 Karayolu üzerinde Antalya tarafına doğru 15. kilometrede kurulmuş olan Çamlıpınar Köyüne geldiğinizde tarihin derinliklerine tanıklık etmiş Çoban Kalesi ile karşılaşırsınız. Sık ormanlar arasında yer alır.
 

Çamlıpınar Köyünün çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık arazisinin içlerine doğru ilerleyen yoldan Çoban Kalesi adıyla yörede anıla gelen kale kalıntılarına ulaşırsınız. Kalenin taş kapısından içeri girilir. Taş kapının genişliği 170 cm’dir.
 

Çoban Kale’sinin içerisine girdiğinizde ortada geniş bir avlu olduğunu görürüsünüz. Bu avlunun etrafı planlı oda ile çevrelenmiştir. Ortada bulunan büyük salona açılan kapı ve pencereler ile gotik tarzı bir etki meydana getirilmiş bulunmaktadır. Bu kapı ve pencerelerin üst kısımları sağır kemer ile zenginleştirilmiş olup, orta salonun çatı kısmı(üst örtüsü) tamamen yıkılmıştır. Kalenin alt katlarından üst katlarına çıkışlar muhtemelen ağaç merdivenler ile çıkılmaktaymış, ancak onlardan herhangi bir iz kalmamıştır. Avlu içinde uzun dikdörtgen pencere uygulamalarıyla duvarlardan ışık girişi, hareketlilik sağlanmaktadır, Gotik bir etki yaratılmıştır.
 

Kalenin Osmanlı zamanında yaşamış beylerinden birine olduğu sanılmakta olup, bugün için bakımsız bir durumdadır. Kalenin büyük bir ihtimalle 16. veya 17. yüzyıla ait bir yapı olduğu sanılmaktadır.
 

BONCUKLU KALE
 

Çeltikçi Köyü Anamur-Ermenek Yayla Karayolunun 3. kilometresinde Kuzey doğu istikametinde yer almaktadır. Yol Çeltikçi Köyünün tam ortasından geçer. Boncuklu Kalesine ise 2 kilometre kadar yaya yolu yürünerek ulaşılır. Bu yer Denize göre 400 metre yükseklikte yer almaktadır.

 

Boncuklu Kalesi şu anda tamamen yıkık bir durumdadır. Kalenin etrafı incelendiği zaman bir yerleşim yeri olduğunu hemen anlarsınız. Antik köy yerleşmesine ait birçok kalıntı etrafta yer almaktadır. Köy yerleşimi Aşağıya doğru meyilli arazi üzerinde yer almaktadır.
 

Tepenin en üst noktasında sur denilen duvarlar yer almaktadır. Muhtemelen bir kuşatma ve savaş halinde burada yaşayan halk en son sığınma noktası olarak bu kalenin surları arkasına çekilmekteydi.
 

Kalenin orta yerinde su sarnıç bulunmakta olup, tonozlu ve kalın duvarlarla yapılmıştır. Kale üstünde duvar başlarındaki düz alanları tonozlu ve eyvanlı olarak inşa edilmiştir. Sur işleri eyvanlardan meydana gelmiştir. 34 mekân yer alır. Kalenin beden duvarlarının köşeleri kare formunda kulelerle takviye edilmiştir.
Kale içindeki şapel binası kalenin doğu tarafında yer alır.
 

FİLİR KALESİ
 

Anamur'un kuzeybatısında Vilayet köyü yakınlarında Filir denilen mevkide kale kalıntıları yer almaktadır. Bu Ören yerinde Geç Roma dönemine ait bir sarnıç ile basit kale surları yer alır. Nekropol (mezar) alanı görülür. Yörede bu yer Filir kalesi olarak adlandırılmaktadır.
 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]