ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

TARİH ve DOĞA
Doğal Güzellikler
Mamure Kalesi
Anamurium
Titiapolis
Yayınlarda Anamur
Mağaralar
Müze ve Diğer Tarihi Yapılar

 

KALINÖREN  ANTİK KENTİ: TİTİAPOLİS (TRİTOPOLİS)


Kalınören eskilerde Anamur’a bağlı bir köy yerleşimiydi. Şehre yakınlığı ve ilçeye olan yakın bağları dolayısıyla İlçe merkezinin yeni bir mahallesi olarak yerini aldı. Bu mahallenin önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik tarihin antik çağlarına ait Titiapolis antik kentinin bu mahalle yakınlarında olmasıdır.
 

 

Geçmişte Titiapolis kentinin varlığı yerli halk tarafından biliniyor olmasına rağmen şehrin kuzeybatısında dağ üzerinde olması, yolunun da olmayışından, ziyaretçilerin uzun bir yolu yürümesi gerektiğinden hak ettiği değeri bulamamış ve çok da tanıtımı yapılamamıştır.
 

Oysa Titiapolis kenti Helenistik çağların, Roma’nın ve Bizans’ın da izlerini taşıyan önemli bir tarihi kenttir. Bilinip, gidilemeyişinden ve üzerinde gerekli kazı ve araştırma yapılamayışından dolayı hep sır olarak kalmıştır.
 

Titiapolis Kalınören mahallesinin sağında 5 kilometre kadar kuzey batıdadır. Kalınören mahallesindeki hakim tepelerden ta Güleç köyünde gören tepeler üzerine genişçe bir alana yayılmış durumdadır.
 

George Evart Bean ve Terence Bruce Mitford adlı batılı araştırmacı bilim adamlarının Kalınören de bulunan bu yıkılmış kent kalıntısını Titiapolis olarak çizimini gerçekleştirdikleri haritalarına işaretledikleri anlaşılmıştır.
 

Titiapolis kenti düzgün ve kesme taşlarla inşa edilmiştir. Şehrin Milattan Sonra 1. yüzyılda ve daha sonrasında iskân edildiği sanılmaktadır.
 
Fotoğraf: Nevzat Çağlar (Titiapolis) Fotoğraf: Nevzat Çağlar (Titiapolis)

 

Titiapolis kenti çeviren kale sur duvarlarının kabaca yontulmuş büyük ve küçük, çok köşeli taşlardan yapıldığı görülür.
 

Şehrin kuzeyinde, surlarla çevrili akropol kalıntıları, bazilika, hamam ve nekropol yapı ve sahalarının bulunuşu bu yerleşim yerinin şehir olma özelliğini gösteren kanıtlardan birsidir. Kentte sarnıç, ev ve dükkân yapılarına, dini, resmi yapılara, nekropole rastlanmaktadır.
 

Anamurium antik şehrinin de Anamur ilçesinde olduğunu düşündüğümüzde acaba bu iki şehir arasında “İdari yönden ve diğer yönlerden bir bağlantı var mıydı?” sorusunu gündeme getirir. Şehirlerin bir birinden çok uzak olmayışı, ancak her iki şehirde de idari yönden hâkim devlete bağlılık olsa bile her türlü yapının bulunuşu en azından o devirde ayrı kişiler ve yönetimlerce yönetildiğini düşündürmektedir.

 

Antik kenttin bugünkü Kalınören’e kadar yayılmış olduğunu düşünmekte mümkündür. Zaten Roma kentlerinin genel özelliklerinden olan tiyatro, odeon ve buna benzer yapıların olmayışı, bu yapıların Kalınören mahalle yerleşkesinin altında kalmış olabileceğini düşündürmektedir.
 

Yerleşim yeri girişinde solda bahçeler içerisinde sert gri renkli taştan burmalı sütunun Titiapolis’teki zamanın çok önemli bir yapısına ait olduğu sanılmaktadır. Şehir girişi bahçeler içerisindedir ve bu bahçeler içinde döşemelerde mozaiklere rastlanır. Bu mozaikli alanların ne işe yaradığı ise bilinmemektedir.
 
Fotoğraf: Nevzat Çağlar (Titiapolis-Lahit)

 

Şehrin mimari yapısında çeşitli odalar, hamam ve bazilikalar yer almaktadır. Hamamın gimnazyum yapısı olduğu tahmin ediliyor. Bazilikalar bugün için tahrip olmuş durumdadır. Tabanlarında ise renkli mozaik döşemeler mevcuttur. Diğer alanlarda da beyaz ve sarı renkli döşemeler mevcuttur. Bazilika yapılarının doğusunda çok sayıda mezarın bulunduğu nekropol alanı yer almaktadır. Nekropolda diğer mezarlara göre yükseltilmiş mezar yapılarına da rastlanır. Bunların o dönemdeki toplum önderlerine ve saygın kişilere ait olduğu sanılmaktadır. Bir lahitin ön yüzüne elinde asa tutan sehpa üzerinde oturan erkek figürlü işleme görülür.
 

Titiapolis sizin keşfedebileceğiniz ve gördükçe 2000 yıllık bir tarihi mekânda hissedeceğiniz antik bir kent. Gelin, görün ve keşfedin.
 

Bu kentin gerçek Titiapolis kenti olduğu konusunda somut deliller yoksa da, başka bir Titiapolis kenti de bugüne kadar ortaya çıkarılamamıştır.
 
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]