ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

 

      ÇEK YASASINDA DİKKAT GEREKLİDİR

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bir iki gündür Meclis’te ele alınan yasal düzenlemeler hususunda değerlendirmelerde bulundu.

 

“Yasa, hakkaniyet gözetilerek, adil, tarafsız olmalı”

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş, Mecliste ele alınan ve son sürat alt komisyonlardan alel acele geçirilen yasaların bir kez daha çok dikkatli incelenmesini uygulamada doğacak güçlüklerin altını çizdi.

 

     11/12/2009 Tarihinde anamurunsesi.com yazdı. 


     ÇEK YASASINDA DİKKAT GEREKLİDİR

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bir iki gündür Meclis’te ele alınan yasal düzenlemeler hususunda değerlendirmelerde bulundu.

 

“Yasa, hakkaniyet gözetilerek, adil, tarafsız olmalı”

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş, Mecliste ele alınan ve son sürat alt komisyonlardan alel acele geçirilen yasaların bir kez daha çok dikkatli incelenmesini uygulamada doğacak güçlüklerin altını çizdi.

 

ÇEK YASA TASARISI DAHA DİKKATLİ ELE ALINMALI

 

Mustafa Göktaş-www.anamurunsesi.comGöktaş “Yürürlükteki mevcut yasa gereği ÇEK tan hapis yatanlar var. Elbette yatmasınlar. İçerde yatarak borç ödenmez. Ama bu işin düzenlemesi bu şekilde olmaz. Biz daha öncede defalarca seslenmemize rağmen seslenişlerimiz göz ardı edildi. İş çevreleri, iş adamları bu iş çok iyi olmuş, içerde yatanlar kurtulmuş, bir daha içeri karşılıksız çekten girmeyecekmiş, piyasada rahatlama olacakmış gibi beyanlar veriyorlar ve ayrıca bilen bilmeyen bu konuda ahkâm keserek bilgi kirliliğine neden oluyor. Çek tasarısı ve kanun hazırlığında, alt komisyondan geçen şu anki tasarıda İçerde yatana AF gelmiyor. Git anlaş alacaklınla bir ödeme planı ayarla, mutabakata varınca dışarı çık. Varamazsan yatmaya devam. Ayrıca. Yasa tasarısı Her iki tarafı korumaktan aciz. Alacaklı da borçluda eşit ölçüde korunmalı. Ve yine söylüyorum ki, ÇEK olayında BANKALARA ÇOK AĞIR müeyyideler getirilmeli. Çeki kesenin suçu varda, o çeki ona verinin suçu yok mu? Bu adaletsizlik. Ve Bankalara getirilen sorumluluk öyle ahım şahım yükümlülük değil. Yine burada BANKA lobileri devrede ve onlar için fazla bir ağır yük yok. Yük yine Tüketicide, esnaf ve sanayicide, çeki kullanan, çeki alacağı karşısında alanda. Böyle şey olmaz. Efendim neymiş de, çeki birkaç kez yazılan, alacaklısı ile uzlaşamayıp çekini geri alamayana Banka çek vermeyecekmiş. Bu şimdi yaptırım mı? Çekin itibarı artıyormuş… Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmeli ve gözden geçmeli. Her iki tarafı koruyan, (alacaklı ve borçlu) kollayan ve haksızlığı gideren bir yasa olmalı. Öte taraftan Bankaların sorumlulukları daha da arttırılmalı. Kara listeye al, çek verme, ufak tefek para cezası ile işi geçiştirle Bankayı koruyup kollayamazsınız. Bankayı koruyup kollayacağınıza, piyasanın rahatlaması için ve esnafın, sanayicinin, iş adamının, iş çevresinin nasıl önünü açarsınız bunun hesabını yapın. Birde Çeki vadesinden önce yazdırmayacaklarmış, yazdırılan kabul görmeyecekmiş. Bak sen. Bir defa VADELİ çek kesilmesinin önünü alın. 3 ay – 5 ay -12 ay gibi vade konarak çek kesilir mi? Bunu engelleyin. Çekin anlamı ne? Nakit demek. Bu nasıl nakit oluyor o zaman? Vadeli çeki verirsen nasıl nakit bu? Bu yasa tasarısı kendisini iyi tanıdığımız Prof. Dr. Ahmet İyimaya gibi bir insanında içinde bulunduğu komisyona yakışmıyor. Onlardan daha iyi bir yasa tasarısı ve içeriğini beklemek biz tüketici kuruluşlarının hakkıdır. Bu şekli ile İçerde yatana mağdur olana faydası varmış gibi lanse edilen tasarının aslında en büyük faydası Bankalaradır” dedi.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ DÜZENLEMESİ VE ALT SINIR ÜST SINIR

 

Göktaş, “Yürürlükte bulunan 4077, 4822, 5728 sayılı yasalarda geçen düzenlemeler uygulamadaki aksaklıklarda ele alınarak yeniden düzenlenmeli. İdari para cezalarının hafifliği yaptırım gücünü azaltmakta, caydırıcı hiç değildir. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak olan alt sınır ve üst sınır yeniden ele alınmalı. 2009 Yılı bitmeden bu oranlar artmalı. 91.571 lira ile 114 liralık ceza kimi caydırır, suç işlemekten alı koyar. Miktarın acilen yükseltilmesi tüketicinin yararınadır. Miktarın yüksekliği üretici ve satıcının daha dikkatli, özenli, duyarlı çalışmasını sağlayacaktır” dedi.

 

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş , “İl hakem heyetleri, Büyükşehir kapsamındaki idareler ve İlçe hakem heyetlerindeki uyuşmazlıklara bakılırken alt sınır 938,75 lira, üst sınır 2 bin 450,67 lira olarak ayarlanmıştır. Bu da doğru olmamıştır. Çünkü uygulamada çok sıkıntılar yaşamaktayız. Öyle uyuşmazlıklar geliyor ki, limiti bu rakamların üzerinde. Git mahkemeye bundan sonrası oranın işi orada çöz demek doğru değildir. Tüketici, oradan oraya gitmemeli, hakem heyette işini görmeli ve bu bağlamda da mahkemelerin yükü hafiflemelidir. Bu limitlerin ve oranlarında arttırılması Tüketicinin lehinedir. Yeni yıla girmeden bu limitlerin alt sınır ve üst sınırın tekraren elden geçmesi ve miktarın daha yukarı çekilmesi lazımdır” dedi.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNDE GÖREV ALANLAR VE BU İŞİN UYGULAMASINI YAPANLAR VE HİZMETİNİ VERENLER EĞİTİMDEN GEÇMELİ

 

Daha sonra Göktaş, “Yurdumuzun değişik yerlerindeki il ve ilçelerdeki hakem heyetlerinin uygulamalarına bakıldığı zaman farklı kararlar verildiği ve farklı uygulamalar yapıldığı görülmektedir. Ayrıca uygulamada tüketiciye bilgi veremeyen, doyurucu açıklama yapamayan, doğru dürüst yol gösteremeyen, yasal hak ve hukukunu bile izah edemeyenlerle karşılaşılmaktadır. Bu da yasaya, koruyucu kollayıcı olan devlete olan güveni sarsmaktadır. Bu nedenle Tüketici hakem heyetlerinde görev alanlar, bu işi ve hizmeti halka sunanlar, heyetlerde yetkili durumda olanlar (memuru, sivil kurumu) mutlak suretle senede iki kez yürürlükteki mevzuat, 4077, 4822, 5728 sayılı yasanın dışında, Borçlar kanunu, Ticaret hukuku, Dilekçe hakkı ve bilgi edinme mevzuatı başta olmak üzere, davranış bilimi gibi hususlarda bilgilendirilmeli, eğitim seminerlerinden geçirilmelidir. Bu millet daha iyi şeylere layıktır. Unutulmamalıdır” dedi.

 

ÇETKODER GENEL MERKEZİ İRTİBAT: cetkoder@gmail.com
      ÇETKODER ACİL BİLGİ İŞLEM İRTİBAT TEL: 0. 535.475 70 06
      ÇETKODER GENEL BAŞKANI GSM: 0.532.282.29.91  
 
 _________________________________________________________________

 

"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
 ANAMUR'UN SESİ
 

   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]